Tuesday, August 26, 2014

General Awareness Questions & Answers for Banking Exams

[1] Who launched EMI (equated monthly installments) facility on debit cards?
Ans - Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) Bank

[2] Who authored the book the book titled 'Assassination of Rajiv Gandhi'.?
Ans - Faraz Ahmad

[3] When was World Humanitarian Day celebrated?
Ans - 19 August

[4] Who will become the youngest Formula One (F1) driver in the F1 history when he will compete for the 2015 season?
Ans - Max Verstappen of Netherlands

[5] Name the Indian neuroscientist in the United States, was awarded Early Concept Grants for Exploratory Research (EAGER) to map the human brain?
Ans - Partha Mitra

[6] Who will host Football Federation Cup in August 2015?
Ans - Jammu and Kashmir

[7] Who has announced to spend 200 crore rupees for Clean India Campaign?
Ans - Tata Consultancy Services (TCS) and Bharti Foundation

[8] Who won Pataudi Trophy test-series?
Ans - England

[9] Who has been appointed as the Chef-de-Mission for Asian Games?
Ans - Adille Sumariwala, President of Athletics Federation of India (AFI)

[10] Who has been appointed as the Director of Indian Cricket Team?
Ans - Ravi Shastri

[11] Who won the Cincinnati Tennis Open title?
Ans - Roger Federer

[12] Name the Sri Lankan batsman and a former captain of the Sri Lankan cricket team who retired from the test cricket?
Ans - Mahela Jayawardene

[13] Who became the new Chairperson of the Union Public Service Commission?
Ans - Rajni Razdan

[14] Who bagged the telecast rights of the first-ever Champions Tennis League (CTL)?
Ans - Sony Six

[15] Who unveiled its next generation Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) Dongfeng – 41 (DF-41)?
Ans - China

[16] Who was presented the 22nd Rajiv Gandhi National Sadbhavana award?
Ans - Muzaffar Ali, renowned filmmaker and poet

[17] Name the World’s first eco-temple which was opened in United Kingdom that feature solar panels & rainwater harvesting system?
Ans - Shree Swaminarayan Mandir

[18] Who was appointed as Public Accounts Commission Chairman?
Ans - Prof. Kuruppassery Varkey Thomas, Senior Congress MP of Ernakulum Constituency, Kerala


[19] Which bank launched EMI (equated monthly installments) facility on debit cards?
Ans - Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) Bank

[20] Name the World-renowned yoga guru who died recently?
Ans - Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar


[21] Who is the new Chairman Of UPSC?
Ans: Rajni Razdan

[22] Who took over the as the 4th Deputy Governor of RBI?
Ans: S.S. Mundra

[23] Who is the author of " Light on Yoga"?
Ans: B.K.S. Iyengar

[24] Which Italian Coffee Brand has decided to exit from Indian Coffee Shop Business?
Ans: Lavazza

[25] Who has been awarded the Hans Christian Andersen Award by Denmark?
Ans: Salman Rushdie

[26] "Ice Bucket challenge" is organized for awareness against which disease?
Ans: Lou Gehrig’s disease

[27] She is called "Iron Lady of Manipur". She is on fast against AFSPA from many years. She was recently released from jail. Her name is ?
Ans: Irom sharmila

[28] "Pink Panther" team in "Pro Kabbadi League" belongs to which city?
Ans: Jaipur

[29] Who will be the New PM of Thailand?
Ans: General Prayuth Chan-ocha

[30] Name the Project which aims to ensure that government services are available to citizens electronically?
Ans: Digital India Project



[31] Who inaugurated India's first Indian Institute of Engineering Science and Technology (IIEST)?
Ans - The President of India, Pranab Mukherjee

[32] Who named as the New Prime Minister of Turkey?
Ans - Ahmet Davutoglu

[33] Who set second world record at the Pan Pacific championships, Gold Coast, Australia after shattering her own 1500-metre freestyle record?
Ans - Katie Ledecky

[34] Who commissioned India’s first indigenously-built stealth Anti-Submarine Warfare INS Kamorta in the Indian Navy?
Ans - Union Defence Minister Arun Jaitley

[35] Who won first medal for India at 2nd Youth Olympic Games in Nanjing, China by winning a silver medal in 77 kg category?
Ans - Ragala Venkat Rahul


[36] Who has been elected as Chairman of Indian Banks Association (IBA)?
Ans - T M Bhasin

[32] Who has been chosen for the 2014 Rashtritya Khel Protsahan Puraskar (RKPP)?
Ans - Guru Hanuman Akhara

[33] Who became 23rd Associate Member of Hockey India?
Ans - Madhya pradesh

[34] Who was conferred with the Doctor of Science by the University of Agriculture in Faisalabad?
Ans - Renowned Agriculture Scientist M.S. Swaminathan

[35] Who has been elected as the Prime Minister of Thailand by junta-picked National Legislative Assembly (NLA)?
Ans - Thailand coup leader Prayuth Chan-ocha


[36] "Digital India" programme is initiative by recent NDA government and use IT to enable indian youths.Where is world's first "eco-temple" for Hindu religion built recently?
Ans: U.K.

[37] According to Renewables 2014 Global Status Report, India ranked 5th among top ten wind power producers in world. Which country is the leading wind power producer in world ?
Ans: China

[38] With which country India has agreed a contract for Rafale fighter jets ?
Ans: France

[39] According to Renewables 2014 Global Status Report, India ranked 5th among top ten wind power producers in world. Which country is the leading wind power producer in world ?
Ans: China

[40] With which country India has agreed a contract for Rafale fighter jets ?
Ans: France

[41] Which software company has announced to provide Rs100Crore for "Clean India" innitiative by Government of India ?
Ans: TCS

[42] Recently, Government approved "Ken-Betwa River linking project". From which district Ken river originate?
Ans: Jabalpur in M.P.

[43] "Project 15A" which came in news recently is related to ?
Ans: stealth missile guided destroyer by Indian Navy

[44] INS Kolkata ship was developed under Project 15A. Government is planning to abolish "Planning commission". When was planning commission constituted ?
Ans: 1950

[45] Planning commission is executive body which was constituted on 15th March 1950 by Jawahar Lal Nehru. The name of India’s first ever indigenously built research ship is ?
Ans: Sindhu Sadhna
 


[46] Who was presented the 22nd Rajiv Gandhi National Sadbhavana award?
Ans - Muzaffar Ali, renowned filmmaker and poet

[47] Name the World’s first eco-temple which was opened in United Kingdom that feature solar panels & rainwater harvesting system?
Ans - Shree Swaminarayan Mandir

[48] Who was appointed as Public Accounts Commission Chairman?
Ans - Prof. Kuruppassery Varkey Thomas, Senior Congress MP of Ernakulum Constituency, Kerala

[49] Which bank launched EMI (equated monthly installments) facility on debit cards?
Ans - Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) Bank

[50] Name the World-renowned yoga guru who died recently?
Ans - Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar
 

No comments:

Post a Comment